5 ultieme landen in Europa om te wildkamperen

Trek eropuit met je auto en rij de vrijheid tegemoet

Er zijn weinig activiteiten die meer het gevoel van vrijheid geven dan wildkamperen. We zouden zeggen: trek eropuit met je auto deze zomer om dat te ervaren. Dit zijn de beste landen in Europa om een roadtrip te combineren met slapen in het wild.

Wildkamperen in Schotland

Voor het mooie weer ga je niet naar Schotland toe, voor de buitenaardse natuur wel. Als je door de Schotse hooglanden rijdt, heb je het gevoel alsof je in je eentje bent afgezet in een andere wereld. Een ultieme roadtripervaring.

Sinds 2003 geldt in Schotland ‘the right to roam’. Dit houdt in dat je in principe overal mag lopen én kamperen. We adviseren Loch Lomond, een meer in het westen van de zuidelijke Highlands. De wandelroute West Highland Way loopt langs de volledige oostkust van het 37 kilometer lange meer.

wildkamperen
Foto: op roadtrip en slapen in het wild

Wildkamperen in Noorwegen

Noorwegen heeft fjorden, een prachtig binnenland, uitgestrekte bossen, betoverende watervallen en zo kunnen we nog even doorgaan. In deze magische wereld mag je gratis slapen, mits je je aan de regels houdt.

Zo mag je niet in een akker of ander bebouwd veld slapen en moet je op minimaal 150 meter van het dichtstbijzijnde huis staan. Dat laatste is overigens niet zo moeilijk. Als je nog niet zo bekend bent met Noorwegen, begin dan op Google met Jotunheimen of de Lofoten.

wildkamperen noorwegen

Wildkamperen in Zweden

Hier gelden dezelfde regels als in Noorwegen: overal mag je wildkamperen, als je je maar aan de regels houdt. Fijne lui, die Scandinaviërs. Als je in jouw auto door Zweden rijdt, val je wat betreft de natuur van de ene in de andere verbazing.

Zweden leent zich perfect voor een visvakantie. Lekker rondtoeren van meer tot meer om op snoekbaars te vissen. Wij raden je als een van de tussenstops Getnö Gård aan, een plek waar je prima je hengels kunt uitwerpen. Zelf gingen we daar op survival, zoals je in deze video kunt zien.

Wildkamperen in Zwitserland

Het overgereguleerde Zwitserland is een aparte vogel in dit rijtje. In het land mag je niet wildkamperen, tenzij je hoger zit dan 2.000 meter. Maar dat maakt het wel direct tot een unieke ervaring.

Dat wordt hiken door de bergen en slapen boven de boomgrens, die wordt aangehouden als wildkampeergrens. Let er wel op dat je maximaal één nacht op een locatie mag slapen. Een mooie route om te bewandelen is van Airolo naar Bellinzona.

wildkamperen in zwitserland

Wildkamperen in IJsland

IJsland is het walhalla voor liefhebbers van ruige, vulkanische natuur. Als je daar bent, voelt het alsof je over de wereld loopt zoals-ie er miljard jaar geleden uitzag.

Als reiziger mag je een tent opzetten in onbewoonde gebieden, bijna overal dus. Je mag alleen niet met je auto van de weg af. We adviseren om de toeristische Golden Circle te vermijden en écht de wildernis op te zoeken.

wildkamperen ijsland

Wildkamperen in een MINI Countryman

Wist je dat de MINI Countryman zich dankzij de daktent heel goed leent voor wildkamperen? Lees hier meer over deze avontuurlijke auto.

wildkamperen in een mini countryman

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

29-05-2017 - Alrik de Jong