Wintersporters opgelet: nóg meer sneeuw in de Alpen

Maar tegelijkertijd ook meer wind

Een goede start van het wintersportseizoen is door de opwarming van de aarde vrij zeldzaam de laatste jaren, maar seizoen 2017-2018 trekt zich daar weinig van aan. Het is het jaar van de sneeuwdumps en heerlijk besneeuwde pistes. Tijdens kerst en oud & nieuw was het even wat rustiger, maar deze week komt de sneeuw weer met bakken uit de hemel.

Sneeuw ongelijk verdeeld over de Alpen

Tot en met komende vrijdag worden in het hele Alpengebied tientallen centimeters sneeuw verwacht. De hoeveelheden verschillen uiteraard per gebied, maar overal wordt het nóg witter.

Zo valt er 30 centimeter in Karinthië tot mogelijk anderhalve meter in Aosta, Piemonte en delen van de Franse Alpen. Genoeg sneeuw dus, al zijn de verdere omstandigheden wat minder.

sneeuw, alpen, wintersport
Webcambeelden van de Monte Bianco in de Aosta Vallei

Volgens WeerOnline is het deze week in de Zuidfranse Alpen via Savoie en Piemonte tot in Wallis en Berner Oberland geregeld bewolkt. Er wordt zware sneeuwval verwacht, die samengaat met veel wind. Dit kan leiden tot de tijdelijke sluiting van hoog gelegen skiliften. Ook de kans op lawines is iets groter dan normaal.

Oostenrijk beter qua omstandigheden

In Oostenrijk en Beieren zijn de verwachte omstandigheden beter. Maar ook hier zal het af en toe hard waaien. Daarnaast treedt er waarschijnlijk dooi op in lagere gebieden. Maar de sneeuwval is hier minder extreem dan elders in het Alpengebied, wat het zicht weer ten goede komt.

Aanvankelijk ligt de sneeuwgrens deze week onder de 1.000 meter. Maar vanaf donderdag gaat de neerslag in veel Alpengebieden samen met zachte lucht. Daardoor kan er onder de 2.000 meter natte sneeuw en regen vallen. Gelukkig is dit maar voor korte duur, want vanaf de tweede week van januari wordt het kouder, droger en zonniger.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

02-01-2018 - Alrik de Jong