Wit, witter, witst: zeldzaam veel sneeuw tijdens kerst in de Alpen

Niets lekkerder dan skiën en boarden tijdens de feestdagen

Een goede start van het wintersportseizoen is door het klimaat vrij zeldzaam de laatste jaren, maar seizoen 2017-2018 trekt zich daar weinig van aan. Het is het jaar van de sneeuwdumps en heerlijk besneeuwde pistes.

Afgelopen jaren lag er in de kerstvakantie nauwelijks sneeuw in skigebieden in de Alpen. Rond kerst werd in de jaren 2013 tot en met 2016 gemiddeld een sneeuwdek van 25 centimeter gemeten. Dit jaar bedraagt de sneeuwdikte al 100 centimeter, aldus WeerOnline.

Een reden van het grote sneeuwdek in de Alpen is dat sinds het begin van het winterseizoen de wind vaak de noord(west)hoek opzoekt. Daardoor wordt de kou van de Noordpool naar de Alpen geblazen.

witte, kerst, alpen, sneeuw

Deze wind gaat regelmatig gepaard met extreme sneeuwdumps. En omdat de lucht zo koud is, blijft de sneeuw ook in de lagere skigebieden liggen en ontstaat overal een mooi pak sneeuw.

Na kerst minder sneeuw

Het sneeuwt nog even door, maar er zit na kerst wel een verandering in het weerbeeld aan te komen. De invloed van hogedrukgebieden neemt toe, waardoor sneeuwstoringen in de Alpen veel minder goed kunnen bereiken.

Vooral in Franse Alpen wordt het de komende weken droger. Ook gaat de vorstgrens omlaag. In de Oostenrijkse Alpen geldt dit ook, zij het in mindere mate.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

18-12-2017 - Alrik de Jong