Wolf gespot op de Veluwe, opwinding in Nederland

Activiteiten uit landelijk wolvenplan van start

We willen het allemaal zo graag, wolven in Nederland. Maar zelf lijken ze er nog niet zo heel veel zin in te hebben. Toch is er gisteren weer eens een wolf gespot op de Veluwe.

Experts van Wolven in Nederland en het Lupus Institut in Duitsland hebben op basis van foto’s bevestigd dat het om een wolf gaat. Zeer waarschijnlijk komt het dier uit een Duitse roedel.

wolf, nederland, veluwe
Foto: Provinicie Gelderland

De provincie Gelderland liet gisteren weten dat de activiteiten uit het landelijke wolvenplan van start gaan. Dat betekent dat terreinbeheerders zijn geïnformeerd en gevraagd om waarnemingen die bevestigen dat het om een wolf gaat, zoals sporen, uitwerpselen en camerabeelden.

‘Niet met z’n allen naar de Veluwe’

Het media-alarm stond zoals gewoonlijk op rood na het wolvennieuws, dierenliefhebbers werden onrustig. Een precieze locatie op de Veluwe wordt dan ook niet gegeven, om een toeloop van dierenspotters en eventuele media in de bossen te voorkomen.

“Het dier is gebaat bij rust”, zegt een woordvoerster van de provincie Gelderland. Volgens de Zoogdiervereniging is het dier afgelopen week in ieder geval gezien op de Veluwe in een gebied tussen ‘t Harde en Arnhem.

Boeren met schapen zijn gewaarschuwd

Voor je gemoedsrust: de wolf is een schuw dier dat niet snel op mensen afkomt. Het beest voedt zich voornamelijk met wilde hoefdieren, zoals reeën, maar kan het ook gemunt hebben op schapen en geiten.

Zo werden er in augustus in noordoost-Groningen nabij het gehucht Hongerige Wolf (what’s in the name) twee dode schapen gevonden. Na analyse bleken zij door wolvenbeten om het leven te zijn gekomen. Vermoedelijk is de de dader na deze actie weer naar Duitsland vertrokken.

Wie schade aan vee denkt te hebben door toedoen van een wolf, kan dat melden bij het Faunafonds. In sommige gevallen is dan een schadevergoeding mogelijk. Zo

De wolf in Nederland

In Nederland en België is de wolf sinds het begin van de negentiende eeuw verdwenen. Maar sinds de jaren 90 van de vorige eeuw maakt het dier in Duitsland een opmars en de laatste jaren glipt er wel eens over de Nederlandse grens. Sindsdien is er bij alles wat met het roofdier te maken heeft behoorlijk wat opwinding in ons land.

In 2015 is er Operationeel Draaiboek Wolf opgesteld, een document van 61 pagina’s waarin tot in detail wordt beschreven hoe er bij het spotten van de hondachtige gehandeld dient te worden en door wie. Dit heeft dan nog enkel betrekking op fase één, het stadium dat nu is aangebroken: ‘Er bevindt zich (af en toe) een zwervende wolf in Nederland.’

De volgende fase is dat een eerste wolf zich daadwerkelijk vestigt binnen de landsgrenzen, maar daartoe heeft het beest zich tot nog toe niet laten verleiden.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

20-10-2017 - Alrik de Jong