Karkascamera schiet unieke beelden van wildlife in Yellowstone Park

Kijken naar beren en wolven zoals andere dieren dat doen

Eerder las je over de twintig Nationale Parken van Nederland. Prachtig allemaal, maar in totaal hebben de natuurgebieden slechts een oppervlakte van een kleine 1.400 vierkante kilometer. Om het in perspectief te plaatsen: Yellowstone Park heeft een oppervlakte van 8.983 vierkante kilometer.

De dieren van Yellowstone Park

Oké, niet helemaal een eerlijke vergelijking. Yellowstone Park is een van de grootste Nationale Parken van de Verenigde Staten. Het natuurgebied, dat voornamelijk in de staat Wyoming ligt, is even groot als de provincies Friesland, Drenthe en Groningen bij elkaar.

wolf, yellowstone park
Foto: Ronan Donovan

En waar we in Nederland edelherten, wilde zwijnen, vossen, damherten en reeën treffen, lopen er in Yellowstone Park onder meer beren, wolven, bizons en coyotes rond. Dieren die moeilijk te spotten zijn, vooral tijdens hun diner. National Geographic-fotograaf Ronan Donovan vond echter een briljante manier om de wildlife in Yellowstone Park vast te leggen.

Carcass Cam

Hij bedacht een zogeheten ‘carcass cam’, die hij verstopte bij een dode bizon, die verdronken was. Hij heeft het karkas niet verplaatst, maar wel aangeraakt om te checken dat beweging de camera triggerde.

Donovan had de camera zo geplaatst dat die begon te lopen als het karkas van de bizon bewoog. Het leverde unieke beelden op van wolven, beren, en andere dieren. In de onderstaande video vertelt hij erover. Meer werk van hem bekijk je hier.

De supervulkaan onder Yellowstone Park

Even iets anders dan beren en wolven. Onder Yellowstone Park bevindt zich een vulkanische hotspot. De supervulkaan onder het park komt gemiddeld elke 600.000 jaar tot een grote uitbarsting. Bij eerdere grote uitbarstingen bedekten asregens het hele middenwesten van de Verenigde Staten met een laag as.

Een nieuwe uitbarsting van een dergelijke omvang zou niet alleen catastrofaal zijn voor de wijde omtrek van het park, maar kan ook een ‘vulkanische winter’ opleveren die op het gehele noordelijk halfrond nog jarenlang het leven ontwricht.

supervulkaan, yellowstone park

De laatste grote uitbarsting dateert van meer dan 640.000 jaar geleden. Hoewel de potentiële apocalyptische gevolgen van een superuitbarsting tot de verbeelding spreken, is Yellowstone niet ‘over de datum’ voor een superuitbarsting. Het is volgens onderzoekers goed mogelijk dat een dergelijke uitbarsting nooit meer zal voorkomen in de regio van Yellowstone.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

29-08-2017 - Alrik de Jong