Een luchtig gesprek met pro kitesurfer Youri Zoon

5 vragen aan de Zeeuwse kitesurfer die nog één keer die wereldtitel wil

De Nederlandse pro kitesurfer Youri Zoon (28) is in eigen land voor de WKL Kiteboarding 2017 op Texel. En dat is bijzonder. Naast het kitesurfen reist de Zeeuw namelijk de wereld over voor fotoshoots, demo’s, coaching en andere trips.

In 2011 en 2012 won Youri Zoon de wereldtitel. Vorig jaar werd hij tweede. In de herfst van zijn carrière is hij gebrand om nog één keer die titel te pakken, zegt Youri, die nog twee jaar op het hoogst niveau wil doorgaan. “De concurrentie is groot en bijna iedereen is in topvorm. Makkelijk wordt het zeker niet, maar ik ga er vol tegen aan.”

5 vragen aan Youri Zoon

Als je het kitesurfen een beetje volgt, ken je Youri Zoon. Zo niet, dan maak je hier kennis met hem. Een luchtige chat met Youri Zoon

Hoe is jouw liefde voor kitesurfen ontstaan?

Ik was altijd al een druk baasje. Skateboarden, bmx, windsurfen, zeilen, alles deed ik. Op mijn twaalfde zag ik andere mensen kitesurfen. Dat wilde ik ook wel eens proberen. Uiteindelijk heb ik een les genomen en het gevoel was direct goed. De sensatie die ik in alle andere sporten miste, had ik nu gevonden.

We hoorden dat je jouw voedingspatroon hebt aangepast. Op wat voor manier?

Op zich valt het allemaal nog mee. Rond wedstrijden probeer ik er heel erg op voeding te letten en zodra ik in een lange trainingsperiode zit, zoals afgelopen winter in Australië, dan houd ik wel een strak schema aan.

Nu in het seizoen is het heel lastig, aangezien ik zo veel op reis ben. Ook voor veel andere trips voor bijvoorbeeld fotoshoots, demo’s en coaching. Dit betekent niet dat we elke dag bij de Mac zitten, maar soms zit je op een vliegveld en moet je het doen met wat er is.

Als ik een strak schema heb, dan is het heel basic, eigenlijk een Cut-dieet. Dit werkt voor mij heel goed, zeker omdat je op bepaalde tijden moet eten. Denk aan rijst, kip en groenten. Suikers helemaal buitenluiten.

Hoe blijf je gemotiveerd en gedisciplineerd als topsporter?

Het is gelukkig mijn passie en dus blijft het ook een beetje hobby. Ik kan de hele wereld over reizen naar de mooiste plekken om te doen wat ik leuk vind. Soms moet je inderdaad wel dingen opzij zetten, een feestje overslaan of je bent niet bij bepaalde gebeurtenissen van familie of vrienden. Familie en vrienden mis ik wel eens.

Je reist de hele wereld over. Wat zijn je favoriete kitesurfspots?

Brazilië, Griekenland en Australië zijn toch wel mijn favorieten denk ik. Dat heeft vooral te maken met de wind- en watercondities.

Even over de WKL Kiteboarding 2017 op Texel. Hoe schat je jouw kansen in en wat is de sfeer tussen kitesurfers onderling tijdens zo’n evenement?

De sfeer altijd goed, iedereen gaat als vrienden met elkaar om. Althans, op de kant, haha. Op het water is het game on. Maar dat is niet meer dan normaal. De concurrentie is groot en bijna iedereen is in topvorm. Makkelijk wordt het zeker niet maar we gaan er vol tegen aan.

Eerder dit jaar interviewden we kitesurfer Ruben Lenten, die kanker overwon en zijn vrije leventje weer heeft opgepakt. Dat interview lees je hier.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

21-09-2017 - Alrik de Jong