Outdoor Journaal: schaarste aan zand op komst, gezin valt in vulkaan (en meer)

Je dagelijkse nieuws van de buitencategorie

Iedere werkdag houden we je op de hoogte van het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws van de buitencategorie. Met vandaag onder meer een naderende schaarste aan zand. Dat lees je goed: een internationale zandcrisis zit eraan te komen.

Schaarste aan zand op komst

Een serieus probleem waarvan je nooit zou denken dat het ooit voor zou kunnen komen: de wereld stevent af op een schaarste aan zand. Ja, echt waar.

Uit een recent gepubliceerd onderzoek in het wetenschapsblad Science blijkt dat er in verschillende gebieden op de wereld een tekort aan zit te komen. In Vietnam overschrijdt de binnenlandse vraag naar zand de nationale reserves bijvoorbeeld al. Als het zo door gaat is het bouwzand in Vietnam in 2020 op. De internationale schaarste aan zand kan volgens de onderzoekers tot een internationaal conflict kan leiden. Lees meer.

Gezin valt in Italiaanse vulkaankrater

In een vulkaankrater vallen is het laatste einde waar je op hoopt. Maar het overkwam een 11-jarige jongen en zijn ouders bij de Solfatara, een vulkaan in Italië, gelegen in Pozzuoli bij Napels.

Het is niet bekend hoe het is gebeurd, maar volgens verscheidene Italiaanse media begaf de jongen zich op verboden gebied, waarna zijn ouders hem in veiligheid probeerden te brengen.

Anak Verhoeven beklimt een van de moeilijkste rosten van Europa

Een unieke klimprestatie van de Belgische rotsklimster Anak Verhoeven. Als eerste vrouw beklom ze de 9a+ (V15a) rots bij Pierrot Beach in Frankrijk.

Ze is pas de tweede vrouw die een überhaupt een rots van deze moeilijkheidsgraad beklimt. De piepjonge klimster Ashima Shiraish was de eerste.

En dan nog dit: geen zandschaarste in de Sahara

Als je de Sahara ziet is de naderende zandschaarste inderdaad nauwelijks voor te stellen. Of zand het nieuwe olie wordt? Dat zal eerst nog wel even meevallen. Voorlopig kunnen we in de Sahara in ieder geval nog leuk spelen.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

13-09-2017 - Alrik de Jong