How to: zo bereid je jezelf voor op een ruige kajaktocht

Aan je kleding mag het niet liggen

Voordat je eindelijk in je kajak zit te peddelen, moet je eerst een outfit aantrekken. En daar komt nog aardig wat bij kijken. Professioneel wildwaterkajakker Bobby Groenewoud legt in deze video van MINI Adventures uit hoe je te werk moet gaan.

Deze voorbereiding op een kajaktocht maakt deel uit van onze MINI Adventures, waarin we met Bobby Groenewoud in onze MINI Countryman de Oostenrijkse natuur opzochten.

Op het oog allemaal vrij simpele stappen, maar we nemen de belangrijkste nog even met je door.

Thermokleding

Een goed thermoshirt reguleert de temperatuur. De kleding moet zorgen voor warmte, maar als het warmer wordt, moet het shirt ook in staat zijn warmte los te laten. Daarnaast moet het materiaal in staat zijn je zweet af te voeren.

Let er verder op dat je shirt (en eventueel broek) goed zit. Het moet goed aansluiten en enigszins elastisch zijn. Thermokleding werkt het best op de blote huid. Ook niet onbelangrijk: het materiaal moet ademend zijn.

Thermokleding blijft alleen warm als het droog blijft, daarom is de combinatie van een droogpak en thermokleding perfect.

Droogpak

Bij een droogpak moet je erop letten dat het lekker zit en vooral ook goed afsluit, anders heeft een dergelijk pak geen zin. Net als thermokleding moet een droogpak ademen en de temperatuur reguleren.

Het droogpak kan ook vervangen worden door een wetsuit, met daaroverheen een anorak. De anorak zorgt voor een goede aansluiting met het spatzeil, waardoor er geen water in de boot komt. Deze combinatie is voor beginners een goede optie, omdat een anorak en wetsuit goedkoper zijn dan een droogpak.

Spatzeil

Let bij de aanschaf van een spatzeil op de maat. De meeste moderne wildwaterkajaks hebben een kuipmaat van 85 x 49 centimeter, ook wel keyhole genaamd.

Enkele uitzonderingen hierop zijn crossover-/expeditiemodellen en de ‘large’ varianten van bepaalde kajaks. Deze hebben vaak een kuipmaat van 90 x 55 centimeter. Dit wordt de bighole genoemd. Moderne vlakwater- én zeekajaks hebben meestal een kuipmaat van 85 x 49 centimeter.

Helm

Een goede helm moet je kunnen verstellen. Hij mag sowieso niet schuiven. Hoe lichter het materiaal, des te beter.

mini adventures
Volledig ingepakt de ijskoude Salz in (Foto: MINI Adventures)

Meer leuke content? Like ons op Facebook

In samenwerking met MINI

31-07-2017 - Alrik de Jong