Zomerskiën in Europa: 6 gebieden om wintersport en zomervakantie te combineren

's Ochtends op de piste, 's middags een duik in het meer

Leuk en aardig, een tentje aan een het meer tijdens je zomervakantie, maar bij de echte wintersportfanaat begint het rond deze tijd alweer te jeuken. Wij zeggen: combineer je zomervakantie gewoon met een paar dagen snowboarden of skiën. Deze zes gebieden lenen zich daar perfect voor.

Tignes, Frankrijk

Mocht je in de zomervakantie met je tentje naar Frankrijk trekken, kijk dan eens naar campings in de buurt van Tignes, een dorpje in het zuidoosten van Frankrijk aan de Italiaanse grens. Prachtige omgevinging en een skigebied dat van eind juni tot eind augustus open is.

In totaal vind je hier 20 kilometer aan pistes en een funpark. Voor een skipas betaal je per dag 36 euro. Verder kun je in de omgeving lekker zwemmen in het meer, mountainbiken en parapenten. Maak vooral ook een uitstapje naar de Italiaanse regio Piemonte, waar de überwijn Barolo vandaan komt.

wintersport, zomervakantie
Tignes

Saas Fee, Zwitserland

Hier vind je een baas van een gletsjer op 3.600 meter hoogte. Grote kans op zon in de zomer en met 20 kilometer aan pistes en een funpark kun je hier prima skiën. Een skipas kost je omgerekend 65 euro per dag. Het gebied is open vanaf midden juni tot eind oktober.

Vanaf het Panoramarestaurant heb je uitzicht over talloze bergtoppen van wel 4.000 meter hoog. In de Parel van de Alpen, zoals Saas Fee genoemd wordt, kun je tijdens je vakantie ook heel goed hiken. Niet vergeten: minimaal één keer die Zwitserse kaasfondue.

wintersport, zomervakantie
Saas Fee

Hintertux, Oostenrijk

In het midden van Oostenrijk, niet zo heel ver van Tirol, ligt Hintertux. In de zomer is dit een mooi gebied om te wandelen en je kunt er tours maken door de marmeren grotten. In de buurt heb je ook verschillende gebieden die geschikt zijn voor canyoning.

Maar het hoofddoel is hier skiën of snowboarden, ook in de zomervakantie. Met 60 kilometer aan pistes is de Hintertux gletsjer in Oostenrijk een van de grootste gebieden waar je kunt zomerskiën. Naast twee funparken, een familiepark voor beginners en een park voor gevorderden, kun je hier met een beetje geluk ook freeriden in de poedersneeuw.

zomervakantie, wintersport
Hintertux

Breuil-Cervinia, Italië

Door naar Italië, want ook daar kun je in de zomer actief doen in de sneeuw. Zo kun je in Breuil-Cervinia, een gebied tot 3.899 meter hoogte, prima skiën en snowboarden.

Niet de mooiste plaats, want veel flatgebouwen. Maar op diverse punten in Cervinia heeft men geprobeerd de onderkomens aan te passen aan het landschap door gebruik te maken van veel hout en de omgeving is mooi. Hoe dan ook: je treft er een uitgestrekt skigebied met in de zomer meer dan 50 kilometer aan pistes. Een dagskipas kost hier 46 euro.

wintersport, zomervakantie
Breuil-Cervinia

Les Deux Alpes, Frankrijk

Les Deux Alpes is een bergdorp in de Franse Alpen en staat in de wielrennerij ook wel bekend als het kleinere broertje van de Alpe d’Huez. Je kunt er dus goed wielrennen, maar ook mountainbiken, wandelen en zwemmen wordt hier veel gedaan.

Het gebied heeft een gletsjer van 3.600 meter hoogte. In de zomer zijn er 17 skiliften open en er is sinds kort een funpark. Een dagpas kost 40 euro, het gebied tot na de zomervakantie open.

wintersport, zomervakantie
Les Deux Alpes

Zermatt, Zwitserland

Hier heb je een van de mooiste uitzichten van de Europese Alpen. je kijkt uit op de Matterhorn en die berg blijft indrukwekkend, hoe vaak je ‘m ook hebt gezien.

In de zomer kun je hier op 3.883 meter hoogte skiën. Leuk detail: het skigebied grenst aan Breuil-Cervinia in Italië. Naast skiën kun je hier hiken en bergbeklimmen. Een skipas kost hier 70 euro per dag, het gebied is de hele zomer open.

wintersport, zomervakantie
Zermatt

Voorbereiding op skiën in de zomervakantie

Belangrijk om te weten is dat je in de zomer op grote hoogte skiet. Je sport op een gletsjer, waar de lucht ijl is, en daar moet je aan wennen. Nog meer dan voor het skiën in de winter, is het belangrijk om je lichamelijk en conditioneel goed voor te bereiden.

Zomerskiën is een sport om ‘s ochtends te doen. Zorg dat je tussen 7 en 13 uur op de piste staat, want daarna wordt de sneeuw papperig door de inwerking van de zon en de hoge temperatuur. Neem genoeg zonnebrandcrème mee, want de zon is in de zomer extreem sterk.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

11-07-2017 - Alrik de Jong