Basejumpers demonstreren hoe ze als vogels hoogte winnen in hun wingsuit

Interessant kijkje achter een van de extreemste sporten op aarde

Al sinds mensenheugenis is het een van onze grootste dromen om te vliegen als een vogel. Om als gewone sterveling dit gevoel van vrijheid te kunnen ervaren, is een wingsuit je beste optie. Het vliegpak bestaat al sinds de jaren dertig, maar is pas in de laatste twee decennia volwassen geworden. 

  • Scrol voor de videoreportage Squirrel Flare Power naar beneden

Terug in de tijd

In 1930 werden de eerste pogingen gewaagd om door middel van vleugels een grotere horizontale afstand te overbruggen. Er was in die tijd aanzienlijk minder kennis op het gebied van aerodynamica en de materialen waren verre van optimaal.

De eerste pakken bestonden dan ook uit canvas, hout, zijde, staal en zelfs walvisbotten. Walvisbotten, dat lees je goed.

Dodelijke vliegmachine

Deze experimentele fase werd vele waaghalzen fataal. Meer dan 70 procent van de testers overleefde de testvlucht niet. Niet geheel onlogisch was de sport dan ook nog niet echt populair.

Pas in 1969 kwam het grote publiek voor het eerst in aanraking met de bijzondere sport. In dit jaar verscheen namelijk de eerste film waarin een wingsuit te zien was: The Gypsy Moths.

Een groei in interesse en populariteit zorgde ervoor dat de sport zich plotseling razendsnel ontwikkelde. The Gypsy Moths speelde daarbij een belangrijke rol.

In de jaren negentig werd, dankzij skydiver Patrick de Gayardon, de sport een stuk veiliger. Hij ontwikkelde een pak waarvan delen opgeblazen werden met lucht. Hierdoor bleven de vleugels in vorm zonder dat het pak zwaarder werd.

Nieuwe uitdagingen

Dit pak is vervolgens geëvalueerd tot de wingsuit die we vandaag de dag kennen: een pak waarmee je minutenlang kunt rond zweven voordat je de parachute moet laten uitklappen. Extreme sporters hebben deze wingsuits inmiddels in hun hart gesloten en blijven hun grenzen verleggen.

wingsuit
Foto: Patrick De Gayardon in zijn eigen uitvinding

Squirrel Flare Power

Zo ook deze groep basejumpers, die laat zien dat een moderne wingsuit gemaakt is voor meer dan alleen zweven.

Ze kennen de regels van aerodynamica en kunnen dankzij hun vleugels zelfs hoogte winnen op dezelfde manier zoals vogels dat doen. In de video laten ze op unieke wijze zien hoe ze zonder problemen meer dan 70 meter klimmen om vervolgens vogelvrij verder te zweven.

Meer leuke content? Like ons op Facebook

22-05-2017 - Thomas Aalderink